До проблеми становища чоловіків і жінок у сільському соціумі в УРСР в середині 1940-х − на початку 1950-х рр. - Смольніцька, М. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2013)
У статті висвітлюється гендерна ситуація в радянському сільському середовищі середини 1940-х — початку 1950-х рр., місце чоловіків і жінок в публічній і приватній сферах сільського соціуму.