Розвиток краєзнавчих досліджень на Волині у другій половині 1940-х — першій половині 1980-х рр.: історіографічні оцінки - Гуменюк, Т. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2013)
У статті охарактеризовано вітчизняні дослідження історичного розвитку, етапів формування історичного краєзнавства Волині, історію створення та діяльності краєзнавчих музеїв, наукової спадщини волинських краєзнавців у другій половині 1940-х — першій половині 1980-х рр.