Передумови виникнення та становлення синергетики - Кілочицька, Т.В. (Наука та наукознавство, 2014)
Розглянуто передумови виникнення та становлення міждисциплінарного напряму в науці – синергетики (середина XІX ст. – 70-ті рр. ХХ ст.). Показано внесок І.Р. Прігожина з нерівноважної термодинаміки в формування синергетики, або загальної теорії самоорганізації систем різної природи. Проаналізовано праці Германа Хакена (дав визначення поняттю «синергетика», вказав на подібність процесів самоорганізації, що відбуваються в фізичних, хімічних, біологічних об’єктах, запропонував єдиний підхід).