Фреймворк для розробки високорівневих Grid-застосувань - Пріла, О.А. (Проблеми програмування, 2014)
Розглянуто особливості використання Grid-середовища для вирішення різних типів обчислювальних завдань. Визначені вимоги до засобів розробки високорівневих Grid-застосувань та наведено результати дослідження існуючих. Запропоновано розширення архітектури відкритого фреймворку gUSE/WS-PGRADE сервісами оптимізації планування та виконання різних типів завдань у Grid-середовищі шляхом аналізу особливостей структури завдання, стану та QoS рівня ресурсів Grid-мережі.