Біля витоків сучасного лібералізму: ідеї Ж. Кальвіна і Дж. Локка про цивільне правління і свободу совісті - Стасенко, С.О. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
Визначення теоретичних джерел сучасного лібералізму вказує на його протестантські підстави, які були осмислені в англійській філософії XVIII ст. у вигляді вчення про фундаментальні права людини. Зіставлення соціально-політичних поглядів Ж. Кальвіна і Дж. Локка в цьому контексті приводить до висновку про вирішальний вплив християнства на формування фундаментальних уявлень про компетенції держави, права людини і моральні цінності в демократичному суспільстві.