Вітчизняна православна церква і служіння української громади Христу: минуле, сучасне, перспективи (кілька міркувань у контексті святкування 1025-літнього буття Русі-України в христовій вірі) - Ямчук, П. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
У статті досліджується трансцендентальний феномен українського Православ’я від часів становлення і до сьогодення. Вивчається сутність, характерні ознаки та домінантні способи виявлення українського православного передання та традицій, а також особливого вітчизняного духовно-філософського розуміння особистості й суспільства від Київської Русі-України до України ХХІ століття.