Определение энергетического уровня связи воды с диспергированным углем - Золотин, В.Г. (Геотехнічна механіка, 2004)
На основі термографічного методу дослідження енергії зв`язку води з поверхнею диспергованого вугілля підтверджено можливість створення навколо присвердловинної зони непроникливого для води та газу шару, що є причиною кольматації.