Структурний дрейф степових фiтосистем України пiд впливом клiматичних змiн та прогностичнi сценарiї для першої половини ХХI столiття - Ткаченко, В.С.; Бойченко, С.Г. (Доповіді НАН України, 2014)
Проведено аналiз спiввiдношень основних екобiоморфологiчних складових у фiтоценозах українських степiв у другiй половинi XX ст. i на початку XXI ст. та встановлено тенденцiю щодо деградацiї ксероморфної складової на (30 ± 10)% i зворотну тенденцiю до збiльшення мезоморфної на (10 ± 5)% i лiгнозної складових на (20 ± 10)%. Згiдно iз встановленими тенденцiями, були отриманi прогностичнi оцiнки можливих змiн у спiввiдношеннях екобiоморфологiчних складових фiтоценозiв українських степiв для першої половини XXI ст.: зменшення на третину ксероморфної складової в пiвденних регiонах i майже повне зникнення її в пiвнiчних регiонах, збiльшення меж поширення мезоморфної i лiгнозної складових.