О системе инерциальной навигации без датчиков угловой скорости - Ларин, В.Б.; Туник, А.А. (Прикладная механика, 2013)
Викладено алгоритми роботи автономних систем инерціальної навігації, що не містять датчиків кутової швидкості. Розглянуто системи, які мають 6, 9 і 12 акселерометрів. У зв'язку з тим, що 6 акселерометрів достатньо для вимірювання кутового прискорення об'єкту, то у випадках, коли система містить 9 або 12 акселерометрів є можливість підвищити точність визначення вектора кутової швидкості об'єкту. З цією метою використано додаткову інформацію, обумовлену наявністю додаткових акселерометрів. Наведено відповідні алгоритми корекції. На прикладах показано, що такі системи можуть бути ефективними у випадках руху об'єкту з великою кутовою швидкістю, коли, як відомо, використання датчиків кутової швидкості стає проблемним.