Матеріальне становище дитячих будинків в Україні у реаліях повоєнного часу (друга половина 1940-х — 1950-ті рр.) - Безлюдна, І. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2014)
Досліджується матеріальне забезпечення вихованців дитячих будинків в Україні у другій половині 1940–1950-х рр. Розглядаються умови, в яких жили діти: стан приміщень дитбудинків, забезпечення їх паливом та меблями, а дітей — одягом, взуттям, продуктами харчування тощо. Ключові слова: дитячий будинок, сироти, УРСР, матеріальне забезпечення, повсякденність.