Використання даних наземного та космічного моніторингу температури навколишнього середовища для аналізу сучасної зміни клімату в Україні - Лялько, В.І.; Єлістратова, Л.О.; Апостолов, О.А. (Доповіді НАН України, 2014)
Проведено розрахунки температури повiтря (за трендом) на територiї України за 112 рокiв. Данi розрахункiв свiдчать про постiйнiсть вектора процесу потеплiння в Українi. Для оцiнки достовiрностi даних, що використовуються при аналiзi регiональних клiматичних змiн та пов’язаних з ними загроз, проведено зiставлення значень вимiрiв температури повiтря за даними наземних метеостанцiй, а також теплового поля за космiчними знiмками з супутникiв Landsat-4, -5, -7 та супутника TERRA/MODIS. Отриманi результати можуть слугувати пiдгрунтям для подальших комплексних дослiджень впливу потеплiння клiмату на умови життєдiяльностi населення України.