Новий підхід до оцінки стійкості та ризиків втрати екосистем - Дідух, Я.П. (Доповіді НАН України, 2014)
В основу оцiнки стiйкостi та ризикiв втрати екосистем покладено iдею використання бiотичного механiзму їх регуляцiї, що грунтується на законах термодинамiки. Формування, змiна та стабiлiзацiя екосистем вiдображаються в сукцесiях бiотопiв. Видiлено 12 ознак фiтоценозiв, за допомогою яких оцiнюється масштабнiсть та швидкiсть змiн бiотопiв по вiдношенню до стiйких їх станiв. Кiлькiсна оцiнка цих ознак визначає показник ризику знищення, що є iндикатором стану, змiни та охорони довкiлля.