Аналіз діяльності лізингових компаній та розробка шляхів її вдосконалення - Григораш, Т.Ф.; Шатній, Ф.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У світовій економіці лізинг займає друге місце за обсягами інвестицій після банківського кредитування. Це один із прогресивних методів матеріально-технічного забезпечення виробництва. Тому наразі актуальним є акцентування на питаннях розвитку нової галузі для України. В статті розглядається як саме лізинг уможливлює використання новітньої техніки й передових технологій, оновлення, модернізацію обладнання для підвищення власної ефективності та конкурентоспроможності. Він є дієвим способом реалізації продукції підприємств-виробників активів, які можуть передаватися в лізинг. Його чисельні переваги, на відміну від традиційного банківського фінансування, спрямовані на вирішення проблем нестачі капіталу та проблем ліквідності, з якими часто стикаються й українські підприємства. Розглядається структура лізингових компаній, механізм їхньої роботи, частка на ринку послуг. Описано схеми відносин у компанії, наведено шляхи подальшого розвитку та перспективи зростання. В статті проаналізовано динаміку найважливіших показників розвитку ринку лізингових послуг в Україні: кількість лізингових компаній, кількість та вартість укладених лізингових угод, джерела фінансування лізингових операцій, вартісний розподіл договорів фінансового лізингу за галуззю та видом обладнання.