Прогнозування успішності та економічної перспективності інтродукції видів квітниково-декоративних рослин родини макових (Papaveraceae Juss.) у Лісостеп та Полісся України - Музичук, Г.М.; Горай, Г.О.; Шевера, М.В. (Донецький ботанічний сад НАН України, 2008)
Опрацьовано нові підходи інтегрованої оцінки перспективності інтродукції квітниково-декоративних рослин родини макових (Papaveraceae Juss.). Для більш як 50 видів із широким діапазоном пристосованості (зі 177 проаналізованих) прогнозується висока успішність інтродукції в поєднанні з економічною перспективністю. 49 високоцінних для галузі видів вимагатимуть дотримання спеціального режиму вирощування. Значна кількість рослин цієї родини (понад 40 видів) з високим рівнем придатності до умов району інтродукції за біолого-екологічними показниками, але малоперспективних з економічної точки зору, є резервом для інтродукційної роботи більш віддаленого майбутнього, при досягненні певного рівня насичення асортименту за рахунок об’єктів, які становлять найвищу цінність для поточного періоду. Понад 10 видів із числа найбільш привабливих новизною та екзотичністю, прогнозуються як проблемні для вирощування в умовах вибраних зон. Пошук шляхів їх успішної інтродукції становить великий науковий інтерес, але пов’язаний із деяким ризиком щодо отримання позитивних результатів. За виключенням повністю натуралізованих в антропогенних та напівприродних екотопах та широко поширених Papaver rhoeas та Chelidonium majus, а також спорадично поширених в антропогенних екотопах Glaucim corniculatus та P. argemone, майже відсутні види, які становлять загрозу флористичному різноманіттю досліджених регіонів.