Страхова справа і страховий ринок Росії та України ( XIX – початок XX ст.) - Толстов, Р.Д. (Державна установа "Інститут економіки та прогнозування НАН України", 2005)
У статті розглядається еволюція страхової справи та ринку страхових послуг у Росії та Україні в XIX – на початку XX ст. Висвітлено зміст, хід і наслідки страхової реформи середини 60-х років XIX ст. Досліджується процес монополізації страхової справи та його вплив на рівень розвитку страхування в російській провінції та в Україні.