Дослідження поля течії і акустичного поля у жорсткостінному каналі кругового поперечного перерізу з локальним осесиметричним звуженням. Частина 1. Теорія - Борисюк, А.О. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2004)
Розроблено аналітично-чисельний метод розв'язування задач генерації звуку течіями в каналах з локальними геометричними неоднорідностями. У рамках запропонованого підходу знайдені поля гідродинамічних параметрів використовуються для опису джерел звуку, а для визначення поля течії й акустичного поля застосовуються методи функцій Гріна і власних функцій, а також кореляційно-спектральний аналіз. Розв'язано задачу генерації звуку стаціонарною течією в нескінченному прямому жорсткостінному каналі кругового поперечного перерізу з локальним осесиметричним звуженням. Отримано аналітичні вирази для розрахунку гідродинамічних і акустичних характеристик течії.