Руська (українська) мова на перехресті двох уній: Люблінської (1569) та Берестейської (1596) - Фаріон, І. (Народознавчі зошити, 2013)
У статті досліджено суспільний статус руської (української) мови у межичассі двох уній: Люблінської (1569) та Берестейської (1596). Розкрито вплив знакових суспільно-історичних чинників на функціювання української мови та її рецепцію у шляхетсько-урядових середовищах. Усупереч активним полонізаційно-асиміляційним процесам, простежено шлях неспинного творення та утвердження руської мовно-етнічної свідомості на тлі традиційної конфесійної свідомості.