Соціокультурні та морально-етичні аспекти повсякденної діяльності харківських чекістів в роки НЕПу - Скрипчук, В.П. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
У статті розкриваються особливості соціокультурних норм та морально-етичні аспекти повсякденної діяльності чекістів. Аналізується вплив наслідків громадянської війни на повсякденну поведінку співробітників Харківського губНК. Показано стан організації чекістської роботи в роки НЕПу. Вивчення органів державної безпеки ранньототалітарного періоду, повсякденної службової діяльності чекістів має неабияке значення, оскільки дозволяє дослідити історію цих структур зсередини, повсякденні практики роботи пересічного співробітника НК, морально-етичні норми їхньої поведінки, їхні відносин з іншими громадянами.