Традиція й Революція у великому тексті М. Грушевського - Ясь, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2014)
Висвітлюються дослідницькі стратегії М. Грушевського в «Історії України-Руси». Аналізуються впливи позитивізму, соціологізму, віталізму у історичних поглядах М. Грушевського.