Засоби відновлення панівного становища більшовицької ідеології у процесі визволення України від гітлерівських загарбників - Шайкан, Валентина; Шайкан, Валерий (Сторінки воєнної історії України, 2011)
У статті проаналізовано особливості відбудовчого процесу в Україні на визволеній території в ідеологічній площині, зокрема боротьби з національно-визвольним рухом, використання владою репресивно-каральних органів для збереження сталінського тоталітарного режиму.