Використання індексу ID для виявлення можливої трансформації екосистем у типових ландшафтно-кліматичних зонах України при сучасному кліматі - Лялько, В.І.; Єлістратова, Л.О.; Апостолов, О.А. (Доповіді НАН України, 2015)
Наведено важливий аспект проблеми змiни клiмату — змiни в географiчному поширеннi екосистем. Запропоновано використовувати iндекс посухи ID, розрахований за даними сенсора MODIS зi супутника TERRA, для виявлення можливого просторового змiщення екосистем та їх прогнозування в майбутньому в межах iснуючих ландшафтно-клiматичних зон України пiд впливом подальшого глобального i регiонального потеплiння. Отриманнi результати можуть слугувати пiдгрунтям для оперативної розробки адаптацiйних заходiв у природокористуваннi.