Формування єдиного науково-інформаційного простору України: здобутки і проблеми розвитку - Литвин, В.М. (Національна бібліотека України ім.В.І.Вернадського, 2006)
Висвітлено особливості вирішення однієї з глобальних проблем епохи інформатизації - створення та використання інформаційних ресурсів, необхідних для сталого розвитку суспільства. Наведено статистичні дані щодо діяльності бібліотек України. Визначено ближні, середні та дальні перспективи розвитку бібліотечної справи в країні. Показано, що ближні перспективи пов'язані з приведенням чинних законодавчих актів у відповідність до потреб бібліотек, суспільства та кожного читача, середні - стосуються проблем виконання окремих програм і проектів, спрямованих на удосконалення та модернізацію окремих сфер бібліотечної галузі, дальні - пов'язані з будовою в державі європейської моделі публічних бібліотек. Обгрунтовано необхідність випереджувального становлення головної бібліотеки української держави - Національної бібліотеки ім. В.І.Вернадського як інформаційного центру та соціокультурної системи суспільства.