Динаміка різноманіття прісноводної іхтіофауни в пізньому міоцені півдня України - Ковальчук, О.М.; Ємельянов, І.Г. (Доповіді НАН України, 2015)
Розглянуто екологiчну характеристику угруповань прiсноводної iхтiофауни пiзнього мiоцену пiвдня України. Проведено аналiз таксономiчного багатства i рiзноманiття iхтiокомплексiв пiзнього сармату, меотису i понту iз 24 кiстковмiсних горизонтiв 20 мiсцезнаходжень. Оцiнено таксономiчну складнiсть угруповань костистих риб пiзнього мiоцену i здiйснено порiвняння їхнього фаунiстичного складу з близькими за вiком ориктоценозами на територiї Європи та Азiї.