Динаміка обертання сферичного тіла зі зміщеним центром мас - Шигорін, П.П. (Проблемы машиностроения, 2015)
Розглянуто теоретичний опис механіки обертання сферичного тіла зі зміщеним центром мас (СТЗЦМ). На основі загальних рівнянь динаміки твердого тіла побудовані рівняння поступального та обертального руху СТЗЦМ. Проаналізовано розв'язки цих рівнянь поблизу точки перевороту. Розраховано критичну частоту обертання, за якої тіло перевертається зі стійкого стану в нестійкий.