Увязка продуктов древнего металлургического производства с рудной базой - Шубин, Ю.П. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2010)
Встановлені закономірності перерозподілу хімічних елементів по продуктам металургійної переробки мідних руд на прикладі Картамиського прояву мідних руд. Досліджені кристалічні фази вихідних руд і продуктів металургійної переробки. Особливо важливим є дослідження реліктових мінеральних включень в мідеплавильних шлаках, котрі можуть вивести на конкретні родовища та прояви мідних руд. Процеси легування і змішування металів ускладнюють процеси прив’язки продуктів стародавнього металургійного переділу мідних руд до сировинної бази.