Експериментальне дослідження пульсацій пристінного тиску в еластичній трубі за локальним осесиметричним звуженням - Борисюк, А.О. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2003)
Досліджено поле пульсацій пристінного тиску pt в еластичній трубці за локальним осесиметричним звуженням. Виявлені різке зростання pt у скінченній області відразу за звуженням та наявність чіткого максимуму тиску перед точкою приєднання струменя. Вивчення поведінки частотного спектра P(f) поля pt дозволило виявити в ньому низькочастотні максимуми. Встановлено, що вони визначаються відповідними великомасштабними вихоровими утвореннями в регіонах відривної та приєднаної за звуженням течій, а їхні частоти - характерними частотами формування цих утворень. Порівняльний аналіз даних для жорсткостінної та пружної трубок показав, що еластичність трубки викликає зміну структури потоку і відповідний перерозподіл його енергії між вихорами. Це призводить до зростання амплітуди пульсацій пристінного тиску pt і спектра P(f) на низьких частотах та появи в цій області нових частотних компонент.