Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації

A mathematical model of must fermentation taking into account the dependence of model parameters on temperature is considered. An analytic form of this dependence (exponential and linear) is determined. The problems of parameter identification and optimal control are described. The numerical results...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2019
Автори: Matsyong, Ya. Ye., Savula, Ya. H., Shcherbatyi, M. V.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: The National Technical University of Ukraine "Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute" 2019
Онлайн доступ:http://journal.iasa.kpi.ua/article/view/165007
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:System research and information technologies

Репозитарії

System research and information technologies
id journaliasakpiua-article-165007
record_format ojs
spelling journaliasakpiua-article-1650072019-04-23T15:44:17Z Optimal control of temperature-dependent model for fermentation process Оптимальное управление зависимой от температуры моделью процесса ферментации Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації Matsyong, Ya. Ye. Savula, Ya. H. Shcherbatyi, M. V. A mathematical model of must fermentation taking into account the dependence of model parameters on temperature is considered. An analytic form of this dependence (exponential and linear) is determined. The problems of parameter identification and optimal control are described. The numerical results for the problem of optimal control (the speed problem) and identification of parameters of the Rkatsiteli wine must fermentation are presented. Рассмотрена математическая модель процесса брожения виноградного сусла, учитывающая зависимость параметров модели от температуры. Определена аналитическая форма зависимости параметров модели от температуры (экспоненциальная и линейная). Описаны задачи идентификации параметров и оптимального управления. Приведены численные результаты решения задач оптимального управления (задача на быстродействие) и идентификации параметров при брожении сусла сорта Ркацители. Розглянуто математичну модель процесу бродіння виноградного сусла з урахуванням залежності параметрів від температури. Встановлено аналітичну форму залежності параметрів моделі від температури (експоненціальну та лінійну). Розглянуто задачі ідентифікації параметрів та оптимального керування. Наведено числові результати розв’язування задач оптимального керування (задача на швидкодію) та ідентифікації параметрів при бродінні сусла сорту Ркацителі. The National Technical University of Ukraine "Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute" 2019-04-23 Article Article application/pdf http://journal.iasa.kpi.ua/article/view/165007 System research and information technologies; No. 3 (2006); 89-98 Системные исследования и информационные технологии; № 3 (2006); 89-98 Системні дослідження та інформаційні технології; № 3 (2006); 89-98 2308-8893 1681-6048 uk http://journal.iasa.kpi.ua/article/view/165007/164038 Copyright (c) 2021 System research and information technologies
institution System research and information technologies
collection OJS
language Ukrainian
format Article
author Matsyong, Ya. Ye.
Savula, Ya. H.
Shcherbatyi, M. V.
spellingShingle Matsyong, Ya. Ye.
Savula, Ya. H.
Shcherbatyi, M. V.
Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації
author_facet Matsyong, Ya. Ye.
Savula, Ya. H.
Shcherbatyi, M. V.
author_sort Matsyong, Ya. Ye.
title Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації
title_short Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації
title_full Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації
title_fullStr Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації
title_full_unstemmed Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації
title_sort оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації
title_alt Optimal control of temperature-dependent model for fermentation process
Оптимальное управление зависимой от температуры моделью процесса ферментации
description A mathematical model of must fermentation taking into account the dependence of model parameters on temperature is considered. An analytic form of this dependence (exponential and linear) is determined. The problems of parameter identification and optimal control are described. The numerical results for the problem of optimal control (the speed problem) and identification of parameters of the Rkatsiteli wine must fermentation are presented.
publisher The National Technical University of Ukraine "Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute"
publishDate 2019
url http://journal.iasa.kpi.ua/article/view/165007
work_keys_str_mv AT matsyongyaye optimalcontroloftemperaturedependentmodelforfermentationprocess
AT savulayah optimalcontroloftemperaturedependentmodelforfermentationprocess
AT shcherbatyimv optimalcontroloftemperaturedependentmodelforfermentationprocess
AT matsyongyaye optimalʹnoeupravleniezavisimojottemperaturymodelʹûprocessafermentacii
AT savulayah optimalʹnoeupravleniezavisimojottemperaturymodelʹûprocessafermentacii
AT shcherbatyimv optimalʹnoeupravleniezavisimojottemperaturymodelʹûprocessafermentacii
AT matsyongyaye optimalʹnekeruvannâzaležnoûvídtemperaturimodellûprocesufermentacíí
AT savulayah optimalʹnekeruvannâzaležnoûvídtemperaturimodellûprocesufermentacíí
AT shcherbatyimv optimalʹnekeruvannâzaležnoûvídtemperaturimodellûprocesufermentacíí
first_indexed 2024-04-08T15:06:31Z
last_indexed 2024-04-08T15:06:31Z
_version_ 1795779505175920640