Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації
A mathematical model of must fermentation taking into account the dependence of model parameters on temperature is considered. An analytic form of this dependence (exponential and linear) is determined. The problems of parameter identification and optimal control are described. The numerical results...
Збережено в:
Дата: | 2019 |
---|---|
Автори: | , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
The National Technical University of Ukraine "Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute"
2019
|
Онлайн доступ: | http://journal.iasa.kpi.ua/article/view/165007 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | System research and information technologies |
Репозитарії
System research and information technologiesid |
journaliasakpiua-article-165007 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
journaliasakpiua-article-1650072019-04-23T15:44:17Z Optimal control of temperature-dependent model for fermentation process Оптимальное управление зависимой от температуры моделью процесса ферментации Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації Matsyong, Ya. Ye. Savula, Ya. H. Shcherbatyi, M. V. A mathematical model of must fermentation taking into account the dependence of model parameters on temperature is considered. An analytic form of this dependence (exponential and linear) is determined. The problems of parameter identification and optimal control are described. The numerical results for the problem of optimal control (the speed problem) and identification of parameters of the Rkatsiteli wine must fermentation are presented. Рассмотрена математическая модель процесса брожения виноградного сусла, учитывающая зависимость параметров модели от температуры. Определена аналитическая форма зависимости параметров модели от температуры (экспоненциальная и линейная). Описаны задачи идентификации параметров и оптимального управления. Приведены численные результаты решения задач оптимального управления (задача на быстродействие) и идентификации параметров при брожении сусла сорта Ркацители. Розглянуто математичну модель процесу бродіння виноградного сусла з урахуванням залежності параметрів від температури. Встановлено аналітичну форму залежності параметрів моделі від температури (експоненціальну та лінійну). Розглянуто задачі ідентифікації параметрів та оптимального керування. Наведено числові результати розв’язування задач оптимального керування (задача на швидкодію) та ідентифікації параметрів при бродінні сусла сорту Ркацителі. The National Technical University of Ukraine "Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute" 2019-04-23 Article Article application/pdf http://journal.iasa.kpi.ua/article/view/165007 System research and information technologies; No. 3 (2006); 89-98 Системные исследования и информационные технологии; № 3 (2006); 89-98 Системні дослідження та інформаційні технології; № 3 (2006); 89-98 2308-8893 1681-6048 uk http://journal.iasa.kpi.ua/article/view/165007/164038 Copyright (c) 2021 System research and information technologies |
institution |
System research and information technologies |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
format |
Article |
author |
Matsyong, Ya. Ye. Savula, Ya. H. Shcherbatyi, M. V. |
spellingShingle |
Matsyong, Ya. Ye. Savula, Ya. H. Shcherbatyi, M. V. Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації |
author_facet |
Matsyong, Ya. Ye. Savula, Ya. H. Shcherbatyi, M. V. |
author_sort |
Matsyong, Ya. Ye. |
title |
Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації |
title_short |
Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації |
title_full |
Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації |
title_fullStr |
Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації |
title_full_unstemmed |
Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації |
title_sort |
оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації |
title_alt |
Optimal control of temperature-dependent model for fermentation process Оптимальное управление зависимой от температуры моделью процесса ферментации |
description |
A mathematical model of must fermentation taking into account the dependence of model parameters on temperature is considered. An analytic form of this dependence (exponential and linear) is determined. The problems of parameter identification and optimal control are described. The numerical results for the problem of optimal control (the speed problem) and identification of parameters of the Rkatsiteli wine must fermentation are presented. |
publisher |
The National Technical University of Ukraine "Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute" |
publishDate |
2019 |
url |
http://journal.iasa.kpi.ua/article/view/165007 |
work_keys_str_mv |
AT matsyongyaye optimalcontroloftemperaturedependentmodelforfermentationprocess AT savulayah optimalcontroloftemperaturedependentmodelforfermentationprocess AT shcherbatyimv optimalcontroloftemperaturedependentmodelforfermentationprocess AT matsyongyaye optimalʹnoeupravleniezavisimojottemperaturymodelʹûprocessafermentacii AT savulayah optimalʹnoeupravleniezavisimojottemperaturymodelʹûprocessafermentacii AT shcherbatyimv optimalʹnoeupravleniezavisimojottemperaturymodelʹûprocessafermentacii AT matsyongyaye optimalʹnekeruvannâzaležnoûvídtemperaturimodellûprocesufermentacíí AT savulayah optimalʹnekeruvannâzaležnoûvídtemperaturimodellûprocesufermentacíí AT shcherbatyimv optimalʹnekeruvannâzaležnoûvídtemperaturimodellûprocesufermentacíí |
first_indexed |
2024-04-08T15:06:31Z |
last_indexed |
2024-04-08T15:06:31Z |
_version_ |
1795779505175920640 |