GEOCHEMICAL ASPECTS OF MINERALOGENESIS OF SILICITES OF TETHYS CARPATHIAN-PODILLIA SEGMENT OF CONTINENTALE MARGIN (CRETACEOUS, PALAEOGENE) - Senkovsky, Yu. N.; Popp, I. T. (Institute of Geological Sciences, NAS of Ukraine, 2010)
Головною причиною накопичення кременистих осадків у седиментаційному басейні континентальної окраїни Карпато-Чорноморського сегмента океану Тетіс в крейді і палеогені були спалахи потужного розвитку кремнеорганізмів під час періодичних проявів дії прибережного апвелінгу. Кінетика трансформації біогенного кремнезему в осадових товщах, крім геологічного часу, визначалася геохімічними умовами на стадіях діа- і катагенезу і була різною в осадках епі- і мезопелагічних басейнів.