РІЗНОМАНІТНІСТЬ ДИНАМІЧНИХ РЕЖИМІВ НЕІДЕАЛЬНИХ ГІДРОДИНАМІЧНИХ СИСТЕМ ПРИ ОБМЕЖЕНОМУ ЗБУДЖЕННІ - Швець, Олександр Юрійович; Сіренко, Василь Олександрович (Kamianets-Podilskyi National Ivan Ohiienko University, 2010)
Розглянуті усталені динамічні режими неідеальних детермінованих систем «бак з рідиною — електродвигун». Головна увага приділяється виявленню детермінованого хаоса досліджуваних систем. Побудовано карти динамічних режимів. Вперше показано існування гіперхаотичних атракторів. Описано новий сценарій переходів типу «гіперхаос — гіперхаос» який є узагальненням раніше відомих сценаріїв переміжності.