Синтез контуру оптимального релейного регулювання швидкістю для великого оптичного телескопа - Оксентюк, Віра Миколаївна (Kamianets-Podilskyi National Ivan Ohiienko University, 2015)
Для перспективного великого оптичного телескопа застосовано безредукторний електропривод, побудований на базі моментного вентильного двигуна з давачем положення ротора. Синтезовано декілька варіантів систем оптимального за швидкодією керування швидкістю виконавчого двигуна телескопа у результаті вирішення задачі аналітичного конструювання регуляторів, стійких при безмежно великому коефіцієнті підсилення за рахунок роботи релейного елемента у ковзному режимі.