До характеристики різноманіття іхтіофауни прісноводних водойм України (таксономічний склад, розподіл по річковим басейнам, сучасний стан) - Мовчан, Ю.В. (Національний Науково-природничий музей НАН України, 2005)
У прісноводних водоймах України наразі відмічено 114 видів міног і риб 72 родів, 26 родин та 16 рядів, серед яких домінують родини карпових (42 вида), бичкових (16) та окуневих (10); найбільш різноманітна іхтіофауна характерна для басейнів Дунаю (97 видов), Дністра (85) та Дніпра (84). За останні 40–50 лет рибне населення поповнилось 18 видами та підвидами риб 9 родин, але втратило три таксони. На основі порівняльного анализу сучасного стану іхтіофауни показано зменшення видового складу більшості річкових басейнів та падіння чисельності риб, що пов’язують з негативним впливом господарської діяльності на гідроценози. Певні види риб прісноводних водойм (24 аксони 5 родин) вже зараз потребують спеціальної охорони на рівні Червоної книги України. В пресноводных водоемах Украины на сегодняшний день отмечено 114 видов миног и рыб 72 родов, 26 семейств и 16 отрядов, среди которых доминируют семейства карповых (42 вида), бычковых (16) и окуневых (10); наибольшее разнообразие ихтиофауны характерно для бассейнов Дуная (97 видов), Днестра (85) и Днепра (84). За последние 40–50 лет рыбное население пополнилось 18 видами и подвидами рыб 9 семейств, но утратило три таксона. На основании сравнительного анализа современного состояния ихтиофауны показано уменьшение видового состава в большинстве речных бассейнов и падение численности рыб, что связывается с негативным влия нием хозяйственной деятельности на гидроценозы. Определены виды рыб пресноводных водоемов (24 таксона 5 семейств), которые уже сейчас требуют специальной охраны на уровне Красной книги Украины. The 114 species of lampreys and fishes of 72 genera (26 families of 16 orders) are registered in the freshwater reservoirs of Ukraine today among of which Cyprinidae (42 species), Gobiidae (16) and Percidae (10) are dominating. The higher diversity of the ichthyofauna is characteristically to the river basins of Danube (97 species), Dniestr (85) and Dnieper (84). For the last 40 — 50 years the fish inhabitants has increa sed by 18 species and subspecies of fishes the 9 families, but has lost three taxons. On the grounds of comparative analysis of today’s status of ichthyofauna has detect decrease of list species for the most river basins and lowering of fishes numerousity that is bound up with negative effect of economic activities on hydrocoenosises. Fishes of the freshwater reservoirs (24 taxons of 5 families) that to require Red Data Book preservation level were determined.