Спостереження спокійного Сонця на декаметрових радіотелескопах УРАН-2 та УРАН-3 під час сонячного затемнення 1 серпня 2008 р. - Коноваленко, О.О.; Кошовий, В.В.; Лозинський, А.Б.; Станіславський, О.О.; Шепелев, В.О.; Івантишин, О.Л.; Харченко, Б.С.; Лозинський, Р.А.; Браженко, А.I.; Абранін, Е.П.; Коваль, А.О. (Радиофизика и радиоастрономия, 2012)
Наводяться результати досліджень сонячного затемнення 1 серпня 2008 р. на декаметрових радіотелескопах УРАН-2 та УРАН-3. Спостереження виконувалися методом проходження джерела через нерухому діаграму спрямованості антени. Зареєстровано зменшення інтегрального потоку радіовипромінювання спокійного Сонця, що відповідає модельним розрахункам у декаметровому діапазоні хвиль. Приводятся результаты наблюдений солнечного затмения 1 августа 2008 г. на декаметровых радиотелескопах УРАН-2 и УРАН-3. Наблюдения проводились методом прохождения источника через неподвижную диаграмму направленности антенны. Зарегистрировано уменьшение интегрального потока радиоизлучения спокойного Солнца, соответствующее модельным расчетам в декаметровом диапазоне волн. Results of observations of the solar eclipse on August 1, 2008 using the decameter radio telescopes URAN-2 and URAN-3 are presented. The observations were made using a technique of scanning the passing source by a fixed beam antenna pattern. The decrease of the quiet Sun integral flux corresponds to theoretical estimates at decameter wavelengths.