Сучасний стан іхтіофауни Молочного лиману Азовського моря - Смірнов, А.І. (Національний Науково-природничий музей НАН України, 2006)
Методом обліку кількості таксонів в іхтіологічних пробах фондових колекцій Зоологічного музею ННПМ НАНУ і аналізу даних багаторічних досліджень по Молочному лиману і суміжним акваторіям виявлено значні негативні зміни у складі іхтіофауни у бік зменшення кількості таксонів риб в ньому більш як удвічі, у порівнянні з максимальною кількістю (50) у період незарегульованого притоку річкових вод і вільного водообміну лиману з Азовським морем (середина 40-х-60-і рр.). Ці особливості обумовлюються прогресуючим осолоненням лиману внаслідок відособлення його від річкового і морського опріснення. Методом учёта количества таксонов в ихтиологических пробах фондовых коллекций Зоологического музея ННПМ НАНУ и анализа данных многолетних наблюдений по Молочному лиману и прилегающим акваториям выявлены значительные негативные изменения в составе ихтиофауны лимана в сторону уменьшения количества таксонов рыб в нём более чем в два раза по сравненению с максимальным (50 таксонов) в период незарегулированного притока речных вод и свободного водообмена лимана с Азовским морем (середина 40-х–60-е гг. ХХ в.). Эти особенности cвязаны с прогессирующим осолонением лимана вследствие обособления его от речного и морского опреснения. By the method of number taxon calculation in the ichthiological samples of the Museum of Zoology, NSNHM of NAS Ukraine and analysis of many years observations data on the Molochny firth (estuary) and adjacent aquatories it have been discoverd important negative changes in the composition of firth ichthiofauna into the side of more than double the decrease of the fish taxons number comparing to maximum number (50) in the period of unregulated river influx and free water changing between the firth and the Sea of Azov (the middle of the years 40th–the years 60th of the XX century). These peculiarities are connected with progressive growth of firth salinity as a result of its isolating from river and sea refreshment.