Применение магниторазведки для поисков залежей нефти и газа на перспективных площадях Азербайджана - Гадиров, В.Г. (Геофизический журнал, 2013)
Розглянуто питання застосування магніторозвідки для пошуків нафтогазових покладів в умовах Азербайджану. Проаналізовано мікроструктури спостереженого магнітного поля над родовищами Середньокуринської западини. Встановлено відповідність контурів локальних магнітних мінімумів і покладів вуглеводнів (ВВ). Для обґрунтування доцільності застосування магніторозвідки під час пошуків покладів ВВ в умовах Азербайджану детально вивчено особливості зміни фізичних властивостей порід по латералі і вертикалі в розрізах родовищ Мурадханли і Джафарли. Згідно з аналізом даних щодо магнітних властивостей порід у «порожніх» і нафтоносних свердловинах, магнітна сприйнятливість порід над і під покладами ВВ різко розрізняється. Для з’ясування особливостей магнітного поля над родовищами нафти і газу в Середньокуринській западині виконано модельні роботи на зазначених родовищах. The problems of magnetic survey for search of oil and gas deposits in Azerbaijan are discussed. Microstructures of magnetic field observed over deposits of the Middle Kura depression have been analyzed. Correspondence of outlines of the local magnetic minima and hydrocarbon deposits has been found. In order to justify the use of magnetic exploration in the search for hydrocarbon deposits in Azerbaijan the features of changes in physical properties of rocks laterally and vertically in sections of Muradkhanli and Jafarly fields have been studied in details. Analysis of the data on the magnetic properties of rocks of the «empty» and oil wells has shown that the magnetic susceptibility of rocks above and below the hydrocarbon deposits differs dramatically from those ones of the environments surrounding the reservoir. To clarify the features of the magnetic field on the oil and gas deposits in the Middle Kura depression modeling on the known deposits performed. Рассмотрены вопросы применения магниторазведки для поисков нефтегазовых залежей в условиях Азербайджана. Дан анализ микроструктур наблюденного магнитного поля над месторождениями Среднекуринской впадины. Установлено соответствие контуров локальных магнитных минимумов и залежей углеводородов (УВ). Для обоснования целесообразности применения магниторазведки при поисках залежей УВ в условиях Азербайджана детально изучены особенности изменения физических свойств пород по латерали и вертикали в разрезах месторождений Мурадханлы и Джафарлы. Согласно анализа данных о магнитном свойствах пород по "пустым" и нефтеносным скважинам, магнитная восприимчивость пород над и под залежами УВ резко отличается от таковой залежи. Для выяснения особенностей магнитного поля над месторождениями нефти и газа в Среднекуринской впадине выполнены модельные работы на указанных месторождениях.