Комплексная интерпретация сейсмических данных вдоль профиля КМПВ—ГСЗ Синельниково — Чугуев - Лысынчук, Д.В.; Коломиец, Е.В.; Козленко, М.В.; Козленко, Ю.В.; Омельченко, В.Д.; Калюжная, Л.Т. (Геофизический журнал, 2013)
Виконано комплексну інтерпретацію сейсмічних даних уздовж профілю КМЗХ—ГСЗ Синельникове — Чугуїв. Виявлено, що земна кора вздовж профілю має складну шарувато-блокову будову з відмінностями по всій глибині розрізу в трьох великих структурних елементах — Українському щиті, Дніпровсько-Донецькій западині (ДДЗ) і Воронезькому кристалічному масиві. Осадовий чохол має найбільшу потужність у ДДЗ і складається з двох структурних поверхів: верхнього — шаруватого низькошвидкісного, і нижнього — однорідного високо-швидкісного. В земній корі за швидкісними і рефлективними властивостями виділено верхню і нижню кору, причому параметри розрізу змінюються як за глибиною, так і вздовж профілю. Потужність земної кори 33—40 км. Виділені у верхній мантії відбивні площадки пов’язані з можливою давнішою другою межею Мохо. Основні розломи у верхньому структурному поверсі ДДЗ мають мантійне закладання і, як наслідок, можуть бути каналами для надходження вуглеводнів з глибини в осадовий чохол. Осьова частина мантійного діапіру зміщена на північ відносно центру западини, що може свідчити про переважне розкриття Дніпровсько-Донецького авлакогену в південно-західному напрямку. The complex interpretation of seismic data along DSS—CMRW profile Sinelnikovo — Chuguev was done. The crust along the profile has found a complex layered-block structure with differences throughout the depth of all section in three major structural elements: Ukrainian Shield, Dnieper-Donets depression (DDD) and the Voronezh Massif. Sedimentary cover is most powerful in the DDD. It consists of two structural floors: upper (divided into layers of low velocity) and homogenous lower with high seismic waves velocities. The earth crust consists of upper and lower parts. Those parts are different in reflective properties and velocity characteristics which are varying in depth and along the profile. The crust’s thickness is 33—40 km. The upper mantle reflections may be associated with possible more ancient another Moho boundary. Major structural faults in the upper floor of DDD are laying the mantle and, consequently, can provide the channels for the flow of hydrocarbons from deep parts of the sedimentary cover. Axial part of the mantle diaper is shifted northward relative to the center of the basin, wich suggests preferential southwestern disclosure of the Dnieper-Donets avlakogene. Выполнена комплексная интерпретация сейсмических данных вдоль профиля КМЗХ-ГСЗ Синельникове—Чугуев. Выявлено, что земная кора вдоль профиля имеет сложное слоисто-блочное строение с отличиями по всей глубине разреза в трех крупных структурных элементах - Украинском щите, Днепровско-Донецкой впадине (ДДВ) и Воронежском массиве (ВМ). Осадочный чехол имеет наибольшую мощность в ДДВ и состоит из двух структурных этажей: верхнего - слоистого и нижнего - высокоскоростного. В земной коре по скоростным и рефлективным свойствам выделяются верхняя и нижняя кора, причем параметры разреза изменяются как по глубине, так и вдоль профиля. Мощность земной коры составляет 33-40 км. Выделенные в верхней мантии отражающие площадки связаны с возможной более давней второй границей Мохо. Основные разломы в верхнем структурном этаже ДДЗ имеют мантийное закладывание и, как следствие, могут быть каналами для поступления углеводородов из глубины в осадочный чехол. Осевая часть мантийного диапира смещена на север относительно центра впадины, который может свидетельствовать о преимущественном раскрытии Днепровско-Донецкого авлакогена в юго-западном направлении.