О гипотезе тектоники плит - Гордиенко, В.В. (Геофизический журнал, 2013)
Розглянуто історію виникнення гіпотези тектоніки плит на континентах, океанах і в перехідних зонах та її застосування. Показано протиріччя гіпотези основним фактам геологічної історії та геофізичним даним стосовно цих регіонів. The history of the origin and use of the hypothesis of plate tectonics on the continents, oceans and in the transition zones are analyzed. Its contradiction with basic facts of geological history and geophysical data for these regions has been shown. Рассмотрены история возникновения гипотезы тектоники плит на континентах, океанах и в переходных зонах и ее применение. Показано противоречие гипотезы основным фактам геологической истории и геофизическим данным по этим регионам.