Опис курсу риторики Чернігівського колегіуму Reginae Hortus Eloquentiae…» (1717/18 н. р.) - Циганок, О. (Сiверянський лiтопис, 2016)
У статті описується рукописний підручник риторики Чернігівського колегіуму «Reginae hortus eloquentiae...» [Сад цариці красномовства...] (1717/18 н. р.). Трактат зберігся у двох списках, другий із них ідентифікований автором статті. На основі обох списків зроблено опис курсу: подаються його повна назва латиною і в перекладі українською мовою, назви розділів і підрозділів (параграфів) із посиланнями на відповідні аркуші обох списків, примітки. В статье описывается рукописный учебник риторики Черниговского коллегиума «Reginae hortus eloquentiae...» [Сад царицы красноречия...] (1717/18 уч. г.). Трактат сохранился в двух списках, второй из них идентифицирован автором статьи. На основании обоих списков сделано описание курса: подаются его полное название на латыни и в переводе на украинский язык, названия разделов и подразделов (параграфов) со ссылками на соответствующие листы обоих списков, примечания. The paper describes a handwritten textbook on rhetoric from the Chernihiv Collegium named «Reginae hortus eloquentiae...» [The Queen of Eloquence’s Garden...] (school year 1717/1718). The treatise is preserved in two copies, the second of them was identified by the author of this article. Based on both copies, the description of the textbook is made: the full title in Latin and translated into Ukrainian, the sections and subsections titles with references to relevant sheets, footnotes are given.