Использование грид-технологий в решении задач радиофизики и радиоастрономии - Ткачев, В.Н.; Захаренко, В.В.; Васильева, Я.Ю.; Царин, Ю.А.; Банникова, Е.Ю.; Илюшин, В.В.; Саваневич, В.Е.; Герасименко, О.В.; Анненков, A.Б.; Кулишенко, С.Ф.; Кулишенко, Д.Ф. (Радиофизика и радиоастрономия, 2013)
Для решения сложных и ресурсоемких научных и прикладных задач все шире используются так называемые распределенные вычисления. Одним из направлений их развития являются грид-технологии. Они позволяют эффективно и надежно управлять компьютерными ресурсами, включенными в общую сеть. Украинский академический грид объединяет вычислительные мощности и ресурсы хранения данных более 30 научно-исследовательских институтов НАН Украины. Это обеспечивает функциональную среду, позволяющую решать широкий круг научных задач. В работе представлены результаты использования грид-инфраструктуры, созданной в Радиоастрономическом институте Национальной академии наук Украины, для численного решения задач в различных областях радиоастрономии, астрофизики и радиофизики. Предложены также перспективные направления более широкого использования параллельных вычислений в научных исследованиях. Для розв’язання складних та ресурсомістких наукових і прикладних завдань все ширше використовуються так звані розподілені обчислення. Одним з напрямків їх розвитку є грід-технології. Вони дозволяють ефективно і надійно управляти комп’ютерними ресурсами, включеними до загальної мережї. Український академічний грід об’єднує обчислювальні потужності та ресурси зберігання даних понад 30 науково-дослідницьких інститутів НАН України. Це забезпечує функціональне середовище, що дозволяє вирішувати широке коло наукових завдань. У роботі надаються результати використання грід-інфраструктури, створеної в Радіоастрономічному інституті Національної академії наук України, для числового розв’язку задач у різних галузях радіоастрономії, астрофізики і радіофізики. Запропоновано також перспективні напрямки ширшого використання паралельних обчислень у наукових дослідженнях. The so-called distributed computing is often used to solve complex and demanding scientific and applied problems. Grid technologies are among the areas of their development. They allow to efficiently and reliably manage computer resources plugged into the network. Ukrainian Academic Grid consolidates the computing power and storage resources of more than 30 research institutes of NAS-Ukraine. This ensures functional environment, which provides solution of a wide range of scientific problems. The paper presents the results of the use of grid infrastructure created in the Institute of Radio Astronomy of National Academy of Sciences of Ukraine for numerical solving of problems in various fields of astronomy, astrophysics and radio physics. Promising areas of wider use of parallel computing in scientific research are proposed.