Формування провладного активу в українському селі в 20-х роках ХХ ст. як чинник ствердження тоталітарного комуно-більшовицького режиму: на архівних матеріалах села Данина Ніжинського повіту - Тимошик, М. (Сiверянський лiтопис, 2016)
Йдеться про формування нового прошарку провідників радянської влади на селі із
числа сільських депутатів та комуністів. Подаються відомості про порядок організації
перших виборів та критерії більшовицької влади щодо відбору кандидатур на голів
та депутатів сільських рад. Аналізується характер, обсяг роботи, структура
сільвиконкомів, штат та платня сільських активістів. Ідеться про такі поширені
ознаки нового радянського ладу як вседозволеність, беззаконня та п’янство його
представників. Подаються приклади, які засвідчують про започаткування низовими
органами влади таємного стеження за селянами-інакодумцями. Акцентується увага
на факторах, які поступово призводили до не престижності посади голови сільської
ради. Найголовніші з них: відкритий і прихований опір сільського населення, завищені
й часто нереальні для виконання вимоги вищестоящих органів до своїх представників у низових структурах, боязнь репресій. Речь идет о формировании новой прослойки поводырей советской власти на
селе из числа сельских депутатов и коммунистов. Подаются сведения о порядке
организации первых выборов и критерии власти большевиков по отбору кандидатур
на председателей и депутатов сельсоветов. Анализируется характер, объем работы,
структура сельисполкомов, штат и зарплата сельских активистов. Называются
такие распространенные признаки нового строя как беззаконие, вседозволенность
и пьянство. Подаются примеры, которые свидетельствуют о начале низовыми
органами власти тайной слежки за крестьянами-инакомыслящими. Акцентируется
внимание на факторах, которые постепенно делали должность председателя сельсовета непрестижной и опасной. The article deals with the process of formation of a new communist oriented layer of Soviet
power in a Ukrainian village. It gives the information about the order of the first election organization
and the bilshovyk criteria for the candidates for the position of a village chairman.
It also analyses the character, amount of work, structure of village councils, personnel and its
salaries. The article tells about the widespread features of new power such as permissiveness,
lawlessness and excessive drinking of its representatives. It gives examples of secret spying
after those whose viewpoints differed from the official ones. The article emphasizes on the
factors such as peasants’ resistance, overestimated demands of superior authority, fear of
punitive measures which made the position of a village chairman of no prestige.