Мінливість деяких важливих діагностичних морфологічних ознак у пічкурів (Gobio, Cyprinidae) та сучасний видовий склад цих риб у водоймах України - Мовчан, Ю.В. (Національний Науково-природничий музей НАН України, 2007)
Вивчено мінливість деяких важливих діагностичних морфологічних ознак у риб роду Gobio з 46 корінних русел, приток і озер 8 річкових басейнів і територій України. Оцінено ступінь мінливості морфологічних ознак у межах окремих річкових басейнів і загалом в усіх водоймах країни. Визначено сучасний видовий склад пічкурів роду Gobio України, до якого вперше віднесено 7 видів (G. uranoscopus, G. gobio, G. carpathicus, G. sarmaticus, G. brevicirris, G. delyamurei і G. krymensis), уточнено номенклатура і ареали пічкурів. Variability of some significant diagnostic morphological features of gudgeon (Gobio, Cyprinidae) from 46 riverbeds, tributaries and lakes of 8 river basins and territories of Ukraine has been studied. The extent of variability of morphological features within the limits of individual river basins and as a whole in all over the reservoirs of country has been appreciated. The modern composition of species of gudgeons of genus Gobio of Ukraine on that for the first time belonged 7 species (G. uranoscopus, G. gobio, G. carpathicus, G. sarmaticus, G. brevicirris, G. delyamurei і G. krymensis) are determined and nomenclature and natural habitats has been defined more exactly.