Промислові товари першої необхідності у повсякденних практиках населення Чернігова у 1945 – 1953 рр. - Савицька, О. (Сiверянський лiтопис, 2016)
У статті проаналізовані основні проблеми промислового постачання населення
Чернігова в перші повоєнні роки. Увага акцентована на його особливостях у період
нормованого забезпечення та змінах, які відбулись у результаті грошової реформи
та відміни карткової системи в 1947 р. Охарактеризовано основні види дефіцитних
товарів для мешканців Чернігова та їхня доступність. Визначені альтернативні види
забезпечення населення промтоварами та стратегії самозабезпечення. В статье проанализированы основные проблемы промышленного снабжения населения Чернигова в первые послевоенные годы. Внимание акцентировано на особенностях снабжения промышленными товарами в период нормированного обеспечения и
изменениях, которые произошли в результате денежной реформы и отмены карточной
системы в 1947 г. Охарактеризованы основные виды дефицитных товаров для жителей Чернигова и их доступность. Представлены альтернативные виды обеспечения населения промтоварами и стратегии самообеспечения. The article analyzes the main problems of industrial supplies to the population of Chernihiv
in the early postwar years. Attention is accented on the specifics of the supply of manufactured
goods in the conditions of rationing software and changes that have occurred as a result of the
currency reform and the abolition of the rationing system in 1947. The author considers the
main types of scarce goods to residents of Chernihiv and their availability. The article analyzes
the alternative kinds of provision of population with industrial goods, and the strategy
of self-reliance.