Великий князь Роман Михайлович II – останній самостійний володар Чернігова - Келембет, С. (Сiверянський лiтопис, 2016)
Головні висновки статті є такими. Роман Михайлович II, великий князь Чернігівський, уперше згадується у 1372 р. як союзник Московської держави. Між 1372 та
1375 рр. він уступив Чернігівське князівство великому князю Литовському Ольгерду,
отримавши взамін Брянське князівство. Наприкінці XIV ст. (у 1395 р.?) Роман, розірвавши з Москвою, перейшов на службу до Вітовта Литовського, який, окрім Брянська, повернув йому родовий Чернігів, а також призначив на посаду намісника Смоленського (1399 р.). У Смоленську Роман Михайлович і загинув, убитий після здобуття міста його колишнім володарем, великим князем Юрієм Смоленським, у 1401 р. Главные выводы статьи являются следующими. Роман Михайлович II, великий
князь Черниговский, впервые упоминается в 1372 г. как союзник Московского государства. Между 1372 и 1375 гг. он уступил Черниговское княжество великому князю
Литовскому Ольгерду, получив взамен Брянское княжество. В конце XIV в. (1395 г.?)
Роман, разорвав с Москвой, перешёл на службу к Витовту Литовскому, который, кроме
Брянска, вернул ему родовой Чернигов, а также назначил на должность наместника
Смоленского (1399 г.). В Смоленске Роман Михайлович и погиб, убитый после взятия
города его бывшим правителем, великим князем Юрием Смоленским, в 1401 г. Here are the main conclusions of the article. Roman Mikhailovich II, Grand Duke of
Chernigov, was first mentioned in 1372 as an ally of Moskovia state. Between 1372 and 1375
years he gave Chernigov principality to the Lithuanian Grand Duke Olgerd, and got Bryansk
principality instead. At the end of the XIV century (1395?) Roman, breaking with Moscow,
began to serve the Lithuanian ruler Vytautas, who gave him back not only Bryansk, but also
native Chernigov, and has appointed him the governor of Smolensk (1399). In Smolensk
Roman Mikhailovich died, killed after the capture of the city by its former ruler, the great
prince Yuri of Smolensk, in 1401.