Магнитная неоднородность, разломная тектоника консолидированной земной коры и нефтегазоносность Днепровско-Донецкого авлакогена - Пашкевич, И.К.; Орлюк, М.И.; Лебедь, Т.В. (Геофизический журнал, 2014)
Основні перспективи виявлення нафтогазових родовищ у кристалічному фундаменті та низах осадового чохла пов’язані з глибинними розривними порушеннями різних рангів, вузлами їх перетину та наявністю в них зон розущільнення й тріщинуватості. Проаналізовано аномальне магнітне поле (ΔT)а, його регіональну та локальну компоненти, розроблену 3D магнітну модель у сукупності з магматизмом і схемою розломної тектоніки Дніпровсько-Донецького авлакогену (ДДА). На підставі комплексного аналізу та інтерпретації отриманих даних установлено глибинну будову земної кори і розглянуто можливі шляхи міграції на місця нагромадження глибинних вуглеводнів. Така інтерпретація дала змогу уточнити знайдені та позначити нові перспективні місця надходження вуглеводнів у земній корі ДДА та сформулювати регіональні геомагнітні ознаки нафтогазоносності фундаменту і можливості поповнення родовищ осадового чохла глибинними вуглеводнями. Визначено, що потенційно газоносними можуть бути зони розущільнення і тріщинуватості фундаменту осадових басейнів над глибинними магнітними блоками консолідованої кори ДДА, а потенційно нафтоносною є зона слабомагнітної земної кори між сильномагнітними блоками Чернігівського і Лохвицького сегментів. Main perspectives to find oil-and gas deposits into crystal foundation and lower parts of sedimentary cover are related to the deep ruptures of different categories, to its crossings as well as to the presence of decompression and fracturing zones in it. In the article anomal magnetic field (ΔT)а, its regional and local components as well as developed 3D magnetic model together with magmatism and fault tectonics scheme of Dnieper-Donets Aulacogene have been analyzed. On the basis of complex analysis and interpretation of obtained data the Earth’s crust deep structure have been defined and eventual migration ways to the places of deep hydrocarbons agglomeration have been considered. That interpretation allowed to specify found hydrocarbons inflow locations in the Earth’s crust of DDA as well as to indicate the new pro spective ones. It also permitted to formulate regional geomagnetic signs oil-and-gas content in foundation and to identify probability to replenish the deposits of sedimentary cover by deep hydrocarbons. It has been defined that decompression and fracturing zones of sedimentary basins foundation located over deep magnetic blocks of DDA consolidated crust may be poten tially gas-bearing while weekly magnetic zone of the Earth’s crust among strongly magnetic blocks of Chernigiv and Lohvitsa segments is potentially oil-bearing.