Геолого-геохимическая несостоятельность газосланцевого бума - Кудельский, А.В. (Геофизический журнал, 2014)
Установлено просторовий і структурно-геологічний зв’язок так званих газосланцевих родовищ США з нафтогазоносними басейнами (НГБ), які характеризуються високим теплоенергетичним потенціалом. З урахуванням надзвичайно низького власного (або мiгрантного?) газовмісту сланців (від 1,2 до 10,5 м3/т) високі запаси вуглеводневих газів у місцях їх залягання пов’язані з “перехопленням” субвертикальних газових потоків із глибокозанурених зон сучасного (або недавнього, за геологічною шкалою часу) нафтогазоутворення. Інакше кажучи, світовий газосланцевий бум, спровокований засобами масової інформації США, не має під собою підстав, а високий приріст газодобування в цій країні останніми роками зумовлений не експлуатацією так званих родовищ сланцевого газу, а освоєнням раніше за консервованих родовищ вільного газу (наприклад, Вудфорд та ін.) і (або) з перехопленням газопотоків з глибокозанурених зон сучасного нафтогазоутворення і нафтогазових родовищ НГБ (Хайнесвiлл та iн.). The so-called shale gas deposits of the USA were found to be both spatially, and structurally-geologically correlated with oil and gas basins containing high heat and energy resources. Considering an extremely low native (or migration?) gas content of shale (from 1,2 to 10,5 m3/t) high recoverable reserves of hydrocarbon gases in their deposition places are due to the “interception” of sub-vertical gas flows from deep-seated zones of the present-day or the geologically recent (according to geological scale) oil and gas generation. In other words, the global shale gas sensation provoked by the USA mass media does not have any substantiation, and an increase of gas extraction in this country is not associated with exploitation of the so-called shale gas deposits, but with development of earlier suspended free gas deposits (for instance Woodford, etc.), and/or with the interception of gas flows from deep-seated zones of recent oil and gas generation and oil and gas deposits of oil and gas basins (Haynesville, etc.).