Метод дискретных аппроксимаций гравитационного поля при оконтуривании перспективных разрезов - Арсанукаев, З.З. (Геофизический журнал, 2014)
Тема, що розглянута у статті, пов’язана з чисельним розв’язком рівняння Лапласа при розв’язанні задачі гравіметрії. Показано, що використання методу дискретних апроксимацій редукує задачу відновлення значень гравітаційного поля за даними до складання і розв’язку систем лінійних алгебричних рівнянь (СЛАР). З використанням пакету програм, розробленого автором, проведено чисельний розрахунок з розв’язком СЛАР великих порядків під час розв’язання задачі оконтурювання перспективного розрізу. The theme considered in the article is connected with the numerical solution of Laplas equation while solving the problem of gravimetry. It is shown, that the use of a method of discrete approximations reduces a problem of restoration of values of a gravitational field on set to drawing up and the solving of systems of the linear algebraic equations (LAE). With applying the software package developed by the author, numerical calculation with solving of LAE of the big usages is carried out during the problem solution to delineate a promising section.