Оценка радиоволнового метода зондирования грунтового массива - Куделя, А.М. (Геофизический журнал, 2014)
Проаналізовано теоретичні результати, викладені у статті С. Т. Макловича, Ю. Н. Козуліна “Про поширення енергії електромагнітного поля дипольного джерела за наявності провідного півпростору”. На підставі допущення про подібність розподілу електромагнітного поля коливного вертикального і горизонтального магнітного диполя за наявності провідного напівпростору експериментально досліджено ґрунтовий масив з відомою межею поділу середовищ. Результати експериментальних досліджень ґрунтового масиву схрещеними магнітними диполями зіставлені з теоретичними розрахунками, виконано оцінку геометричного зондування радіохвильовим методом. Analysis of theoretical results given in the paper of S. T. Maklovich and Yu. N. Kozulin “On energy propagation of electromagnetic field from dipole source in presence of conducting halfspace” has been proposed. On the base of an assumption of similarity of electromagnetic field distribution of oscillating vertical and horizontal magnetic dipole in presence of conducting half-space, experimental studies of soil massif with known media interface have been conducted. Results of experimental studies of soil massif by crossed magnetic dipoles have been compared with theoretical calculations and valuation of geometric sounding by radio-wave method has been done.