Осесиметричне поле випромінювання конічного монополя - Куриляк, Д.Б.; Шарабура, О.М. (Радиофизика и радиоастрономия, 2013)
Отримано строгий розв’язок осесиметричної задачі дифракції TM-хвилі на відкритому кінці біконуса, одне плече якого є напівнескінченний конус, а друге – скінченний конус. Біконус опромінюється полем витка магнітного струму. Для отримання розв’язку використано метод аналітичної регуляризації. Виконано граничний перехід від біконуса з довільними значеннями кутових параметрів до монополя – скінченного порожнистого конуса над площиною. Досліджено вплив геометричних параметрів монополя та джерела збудження на діаграми спрямованості. У часткових випадках отримані результати порівнюються з відомими. Получено строгое решение осесимметричной задачи дифракции TM-волны на открытом конце биконуса, одно плечо которого есть полубесконечный конус, а второе – конечный конус. Биконус облучается полем витка магнитного тока. Для получения решения использован метод аналитической регуляризации. Выполнен предельный переход от биконуса с произвольными значениями угловых параметров к монополю – конечному полому конусу над плоскостью. Исследовано влияние геометрических параметров монополя и источника возбуждения на диаграммы направленности. В частных случаях полученные результаты сравниваются с известными. The rigorous solution of the problem of axially-symmetric TM-wave diffraction by the open end of the biconical scatterer, whose one arm is a semi-infinite cone and the other – a finite cone, is obtained. The bicone is irradiated by the ring magnetic current field. The analytical regularization technique is applied to obtain the problem solution. The limiting transition from the biconical scatterer with arbitrary values of angular parameters to the monopole antenna (a finite hollow cone above the plane) is performed. The influence of the monopole’s geometrics and the source location on the far-field patterns is investigated. In particular cases, the results are compared with the known data.