Основні джерела доходу системи «Торгсин» в УСРР - Мельничук, О. (Український історичний збірник, 2010)
У статті описано діяльність системи «Торгсин» в УСРР, показано значення надходжень золотих виробів та монет, операції з переказами для зростання доходів торговельної мережі. На основі архівних матеріалів, більшість з яких до наукового обігу введено вперше, висвітлено економічні та суспільні передумови викачування коштовностей у населення на користь держави, показано недоліки та зловживання у цій справі. Обґрунтовано висновок стосовно того, що за допомогою системи «Торгсин» видобувалось золото і валюта для потреб індустріалізації, а головною передумовою для успішного розвитку торговельної мережі був голодомор. В статье описано деятельность системы «Торгсин» в УССР, показано значение сдачи золотых изделий и монет а также операции с переводами для увеличения прибыли торговой сети. На основе архивных материалов, большинство из которых в научный оборот были введены впервые, освещены экономические и социальные предпосылки выкачивания драгоценностей у населения в пользу государства, показано недостатки и злоупотребления в этом деле. Подведен итог, что с помощью системы «Торгсин» доставалось золото и валюта для нужд индустриализации, а главной предпосылкой для успешного развития торговой сети был голодомор. In article the author describes the activities of «Torgsyn» system in USSR, shows the signifycance of letting of gold goods and coins, money ordering operations for increase of profit of trading network, covers economical and social preconditions of extraction of valuables from people in country favor, tells about defects and misuses of this business. It was analyzed on the basis of archive materials most of which are used for the first time. The conclusion is grounded that gold and foreign currency was extracted using «Torgsyn» system for industrialization and famine was main precondition for success of trading network.