Динаміка поширення лютеранства в німецьких землях у XVI ст. як складова конфесіоналізації - Каріков, С. (Український історичний збірник, 2010)
Статтю присвячено територіальному аспекту лютеранської конфесіоналізації в Німеччині.
Визначено головні напрями політики місцевої влади. Автор робить висновок щодо зв’язку успіхів
лютеранства з посиленням князівської влади у таких регіонах, як Саксонія, Бранденбург,
Вюртемберг, та деяких імперських міст (зокрема, Нюрнберга, Франкфурта-на-Майні). Статья посвящена территориальному аспекту лютеранской конфесионализации в
Германии. Определены главные направления политики местной власти. Автор делает выводы
относительно связи успехов лютеранства с усилением княжеской власти в таких регионах,
как Саксония, Бранденбург, Вюртемберг, и некоторых имперских городов (в частности,
Нюрнберга, Франкфурта-на-Майне). The article is devoted to the territorial aspect of lutheran confessionalization in Germany. The
main directions of policy of local authorities are defined. The conclusion about connections of
successes of lutheranism with strengthening of princes’ power in Saxony, Brandenburg, Württemberg
and some imperial free cities as Nuremberg and Frankfurt am Main is done.