Полоцька земля у білорусько-литовській літописній традиції - Філіпович, М. (Український історичний збірник, 2010)
Стаття присвячена дослідженню легендарного сюжету про Полоцьк у другому зводі
білорусько-литовських літописів. Розглядаються причини виникнення «Повісті про Полоцьк»,
її ідейний зміст, джерела, що були використані літописцем. Здійснено спробу розкрити
проблему авторства «Повісті про Полоцьк». Статья посвящена исследованию легендарного сюжета про Полоцк во втором своде
белорусско-литовских летописей. В статье рассматриваются причини возникновения
«Повести про Полоцк», ее идейное содержание, источники, которые были использованы
летописцем. Сделано попытку раскрыть проблему авторства «Повести». The article is devoted to the research of legendary plot of Pollock in the second vault of
Byelorussian-Lithuanian chronicles. There is an examination of the reasons of origin of «Stories
about Pollock», its ideological maintenance, sources, which were used by a chronicler. There is an
attempt to reveal the problem of authorship of «Stories about Pollock».